Bakterie w 37 proc. przebadanych próbkach z lodami
Pracownicy sanepidu pobrali do badań próbki lodów w miejscach, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów. 90 próbek pobrano w samym pasie nadmorskim. Równo połowa z nich została zakwestionowana. W całym województwie pobrano 205 próbek, a zakwestionowano 75 z nich (37 proc.).
"Próbki kwestionowane były ze względu na zawyżoną liczbę bakterii Enterobacteriacae, które świadczą o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu" – przekazała w rzeczniczka prasowa Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie Małgorzata Kapłan.
"Zadowalający jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes" – dodała.
Na 41 skontrolowanych lodziarni w 15 (75 próbek) były przekroczenia bakterii Enterobacteriacae. Naturalnie występują one występują w jelicie grubym człowieka. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
"W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania nadzorowe" – przekazała Kapłan.
Sanepid wydał siedem decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność. W pozostałych przypadkach poinformowano o konieczności wzmożenia działań sanitarnych.
W porównaniu do ubiegłych lat, wskaźnik kwestionowanych próbek jest niższy. W 2022 r. na 195 próbek zakwestionowano 85 (44 proc), rok później na 215 próbek zakwestionowano 90 (42 proc.), a w ubiegłym roku na 205 próbek zakwestionowano 75 próbek (37 proc.)(PAP)
misz/ agz/